Mit csinálunk akkor, ha mákos gubát, süteményt szeretnénk enni? Készítünk. A hozzávalókat a boltból megvásároljuk. Ma már darált mákot könnyű beszerezni, és az otthoni daráló is megkönnyíti a mákdarálást.

Akkor, amikor még áram sem volt, más megoldást kellett találni a darálásra, őrlésre. Ennek eszköze a mozsár volt, amely fából, kőből vagy fémből készült mozsár jó szolgálatot tett a magvak más anyagok apróra törésére.

Nagyszüleink konyhájának elmaradhatatlan darabja lehetett a mozsár, amely akár a mai, modern konyhákban is feltűnhetnek. Van, aki csak esztétikai elemként használja a konyhában, de van, aki ma is éppúgy felhasználja ezt az egyszerű eszközt, mint őseink.

A fém, fa vagy kőedénybe helyezett anyagot apróra lehet zúzni és a frissen őrölt alapanyagokkal a főzés is más hangulatúvá válhat.

Neked van mozsarad? Törölgesd le arról a port és használd!

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

Tartalom: szodasszifon.co.hu | képek: pixabay.com