DUNAKAVICS - MINDENKI KEDVENCE
Csúnya és finom. Bár ezt a meghatározást nem erre az édességre mondták, sőt ez megelőzte jócskán "csúnya kollégáját", de ha másban nem, ebben megegyeznek. A Dunakavics valóban csúnya, de nem is a szépsége miatt szerettük, azért mondjuk nehéz lett volna. Viszont az íze...
Kortól nemtől függetlenül, mindenki kedvence volt ez az édesség, amely egy időben hiánycikk volt, ám mostanra visszatért a köztudatba, sokak örömére.
A franciadrazsét is egy olyan dolog, amit szinte mindenki szeret. Egy időben nem lehetett kapni a szocialista édességipar eme remekét, ám később a retro korszak beköszöntével reneszánszát kezdte élni. Manapság már szinte minden boltnak ott figyel a polcán, ám amennyiben nem találnánk, vagy mondjuk saját készítésű Dunakavicsot szeretnénk majszolni bármikor, akkor otthon a konyhánkban is elkészíthetjük, íme egy recept hozzá:
A cukrot és a vizet összeöntjük egy lábasba és melegíteni kezdjük. Ha már meleg, belecsepegtetjük az ételfestéket, és tovább hevítjük. Nagyjából 2 percig forraljuk, majd hozzáadjuk a mogyorót és levesszük a tűzről. Fakanállal addig keverjük, ameddig a magok nem tapadnak egymáshoz. Ha megvagyunk, 2-3 percig tovább melegítjük. A recept fontos titka, hogy folyamatosan kevergessük a masszát, így jobban megtapad a színes bevonat a mogyorókon. Amikor a mogyorók szétváltak, sütőpapírra öntjük, majd megvárjuk, amíg teljesen kihűl. Ha ez megtörtént, már fogyasztható is.
(Forrás:szodasszifon.hu, nlcafe.hu /Fotó: funzine.hu)