ÉDES FONOTT CUKOR HURKAPÁLCÁN
Nem kell csak a múlt emlékei között keresgélni ahhoz, hogy felidézhessük a vattacukor ízét, azonban a majálisok, vásárok jellegzetes édességeként mégis más hangulata volt az akkori édességnek.
Főleg édes íze miatt kedveltük (kedveljük ma is), de imádtuk könnyedségét, ízét és illatát is. A vattacukor a fonott cukrok közé tartozik, amelyet egy hurkapálcikára tekerve, nagy adagban kínálták számunkra. Volt, hogy a vattacukor mögött alig lehetett látni a megbúvó gyereket.
Erről az édességről már a XVIII. században készült feljegyzés, de mivel az édesség elkészítése munka- és időigényes volt, így nem mindenki kóstolhatta. Csak az 1900-as évek elején, az 1904-ben rendezett világkiállításon tűnt fel a vattacukorfonó gép, amely sok édességrajongót ki tudott szolgálni. Így vált a vidámparkok, vásárok, búcsúk, szabadtéri rendezvények kötelező elemévé a mozgóárustól beszerezhető vattacukor, amelyet helyben, előttünk készítettek el.
További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!
Tartalom: szodasszifon.co.hu | képek: pixabay.com