NEM KIÖNTÖTTÜK, ELALTATTUK
Ha gyermekkorunk ízeit szeretnénk feleleveníteni, akkor az édes Mesesajt, a Túró Rudi, a Dianás cukor, Zizi, a Dunakavics is hozzátartozhat.
Mi az az alapélelmiszer, amely a mai konyhából sem hiányozhat? A tej is ilyen. Magában fogyasztva, kakaóként, ételeink elkészítéséhez is használjuk, azonban a tejből egészen más is készíthető.
Sokan emlékezhetnek arra, hogy gyermekkorukban a megmaradt tej nem folyt le a lefolyón, hanem kisebb bögrékbe kiöntve azt szüleink, nagyszüleink altatták. Így készült az aludttej.
Faluhelyen, ahol a tehén adta friss tejhez lehetett jutni, a nem friss tej sem került kidobásra. Az aludttejet kefir helyett ettük.
Emlékszetek az aludttej savanykás ízére? A gyerekek egy része talán undorodott a megaludni (vagy számukra megromlani látszó) tej láttán, ahogy a felső réteg besűrűsödve elfedi a bögre tetejét, majd kis idő múlva a bögrényi tej egésze kefir jellegűvé vált. Akkor már többen előszeretettel fogyasztották.
További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!
Tartalom: szodasszifon.co.hu | képek: pixabay.com